Mulți proprietari mândri de telefoane mobile Android știu povestea: porniți dispozitivul pentru prima dată, parcurgeți procedura de configurare și vă confruntați cu o mulțime de aplicații neașteptate. În funcție de producător, o mare parte a ecranului dvs. poate fi tencuită cu ele. Acest flagel de bloatware este predominant în special în gama de prețuri mai mică. Unii comercianți cu amănuntul chiar promovează în mod deschis „pachetul extins de software”. Nu toate aceste aplicații sunt inutile sau periculoase, clienții ar dori pur și simplu să aibă de ales! Dezinstalarea este adesea abia posibilă, ceea ce este deosebit de supărător cu memoria înfometată de resurse.

De ce sunt încărcate telefoanele mobile cu bloatware?

Cu cât prețul de achiziție este mai mic, cu atât este mai mare gradul de competitivitate. Dispozitivele ieftine nu generează suficiente profituri pentru producătorii și partenerii de software care doresc să plătească o taxă pentru ca aplicațiile lor preinstalate să fie binevenite și să acționeze rapid, împușcate în braț. Plata este de obicei bazată pe volum, o salvare reală pentru multe companii mai mici. Dar chiar și Samsung sunt plătiți de Facebook pentru a include aplicația Facebook cu telefoanele lor mobile. Alți producători preinstalează Microsoft Word și Excel pentru a evita taxele de brevet. O faptă bună merită răsplată. Nivelul de infestare cu bloatware depinde de numele mărcii și variază de la o țară la alta. În ceea ce privește utilitatea: peste 80% dintre utilizatori nu ating niciodată aceste aplicații incluse!

Este bloatware-ul atât de periculos?

Asta depinde de definiția dvs. de periculos. La urma urmei, chiar și cu bloatware, telefonul dvs. mobil va continua să funcționeze. Și, uneori, linia dintre bloatware-ul enervant și instrumentul util este destul de subțire, așa cum a fost cazul asistentului vocal Samsung Bixby, nu o ofertă terță parte, dar considerată foarte energică sau inutilă de mulți. Dar bloatware-ul nu risipește doar spațiu de stocare valoros. Destul de des, aplicațiile rulează permanent în fundal, consumă memorie și scurtează durata de viață a bateriei. Și permiteți-mi să vă spun: Nimic nu este mai agravant decât o aplicație pe care nu o folosiți niciodată, nu o puteți dezinstala, dar care vă descarcă bateria. În plus, unele aplicații vă amenință confidențialitatea colectând date relevante pentru publicitate sau creând și partajând profiluri de utilizator, necontestate și, de obicei, fără consimțământ. În multe cazuri, utilizatorii nu sunt complet conștienți de aceste activități.

Ce pot face cu bloatware?

Opțiunile dvs. variază în funcție de marcă și de sistemul de operare. Majoritatea aplicațiilor bloatware nu pot fi dezinstalate cu privilegii de utilizator implicite. Butoanele de dezinstalare sunt fie dezactivate, fie aplicațiile nu sunt listate în setări. Puteți încerca să vă root-ați telefonul mobil pentru a obține privilegii de administrator. Procedurile diferă între producători, așa că Google este prietenul tău aici. Totuși, procesul implică o mulțime de cercetări, muncă și, cel mai important, îți anulează garanția, deoarece privilegiile de administrator îți permit să faci practic orice pentru dispozitivul tău. De aceea, mulți utilizatori se feresc de această măsură și, în schimb, dezactivează aplicația, ceea ce restricționează utilizarea memoriei sale, dar numai până la următoarea actualizare a sistemului.

Care sunt alternativele?

În afară de produsele Apple, care nu vin la pachet cu software de la terți, ci costă un ban destul de mare, telefoanele mobile bazate pe Android One încep să câștige mai multă tracțiune. Producătorii acestor dispozitive sunt obligați să ofere o experiență Android preponderent vanilată și să restricționeze la minimum aplicațiile terță parte. În plus, dispozitivelor Android One li se garantează doi ani de actualizări, ceea ce le face o alegere atractivă pentru utilizatorii de afaceri. Printre producători se numără Nokia, Motorola, HTC, BQ, GM, Xiaomi și Sharp, printre altele.

Următorul
Hello world!